«

»

Oct 06

Біофізика – це модно

У середу, 4 жовтня, Нобелівський комітет офіційно оголосив імена лауреатів Нобелівської премії-2017 з хімії. ЇЇ отримали три біофізики Жак Дюбоше, Йоахім Френк та Річард Хендерсон.

Джерело
scientists

Вчених удостоїли Нобелівської премії з хімії за розвиток кріоелектронної мікроскопії високої роздільної здатності для визначення структур біомолекул в розчині. Кріоелектронна мікроскопія дозволяє спостерігати молекули, заморожуючи їх дуже швидко зі збереженням природної структури. За методом мікроскопії Дюбоше, Френка та Хендерсона можна вивчати біомолекули, зупинені в русі. Це “розширює загальні можливості пізнання хімічних принципів життя і можливості в розробці ліків”.
Відзначимо, що хоча премій Нобеля з біофізики не існує, проте кілька останніх десятиліть третина Нобелівських премій із фізіології та медицини й хімії присуджено саме біофізикам, або за праці в царині біофізики! Наразі біофізика є популярною міждисциплінарною спеціальністю, що стрімко розвивається. В Україні біофізиків готують на нашому факультеті на кафедрі молекулярної та медичної біофізики та у Львівському національному університеті імені Івана Франка на біологічному факультеті. Але саме у нас такі фахівців отримують високоякісні знання не тільки з біології та хімії але й з фізики та математики, що робить їх справжніми міждисциплінарними спеціалістами, здатними на відкриття подібні до тих, що зробили Дюбоше, Френк та Хендерсон.
На нашому факультеті в межах спеціальності 105 Прикладна фізика та наноматеріали здійснюється підготовка бакалаврів біофізиків (освітньо-професійна програма “Радіофізика і електроніка та біофізика” ) та магістрів біофізиків (освітньо-професійна програма “Біофізика” ).
Окрім на факультеті також працюють аспірантура та докторантура з біофізики, спеціалізована вчена рада для захисту дисертацій доктора і кандидата фізико-математичних наук за цією спеціальністю, а також видається фаховий науковий журнал «Біофізичний вісник». Таким чином, саме ми проводимо підготовку біофізика “повного циклу”.
Як відомо, в нашому університеті навчалися і працювали лауреати Нобелівської премії з біології Ілля Мечников та з фізики Лев Ландау. Отож, можливо, що саме на нашому факультеті навчаються або працюють майбутні біофізики – лауреати Нобелівської премії.
Biophysics

Напишіть відгук