«

»

Sep 15

Стипендії та гранти Німеччини

Germany
Осінь − дуже сприятливий період для пошуку стипендій, підготовки та подачі документів, складання тестів на знання мови тощо. З кожним роком кількість можливостей для студентства лише зростає. Тому пропонуємо короткий огляд стипендій та грантів, які пропонує німецький уряд для іноземних студентів та як на них подаватися. З 2014 року для України стала доступною програма ЕРАЗМУС+, яка раніше поширювалася лише на країни ЄС. Вона має на меті обмін студентами, викладачами й адміністративним персоналом.
Популярною є DAAD – Німецька служба академічних обмінів − організація, що володіє багаторічним успішним досвідом підтримки молодих учених-іноземців на різних етапах їхньої академічної кар’єри. Служба пропонує велику кількість стипендій − від літніх мовних курсів до аспірантури. DAAD фінансує і німецькомовні, і англомовні навчальні програми, в тому числі магістерські. Це є суттевою перевагою для тих, хто поки не володіє німецькою, та дуже прагне вчитися саме в Німеччині.
Можливість стажування з метою підвищення свого кваліфікаційного рівня надають короткострокові програми, найчастіше вони тривають від 1 місяця до 3 і досить добре фінансується. Серед таких, наприклад, програма графині Маріон Денхофдля молодих журналістів або програма Національного музею Берліна для молодих учених і працівників музею.
Не менш популярними є стипендії Фонду Конрада Аденауера та Фонду Генріха Бьолля. Вони надаються студентам будь-яких спеціальностей, які планують навчатися на магістратурі чи аспірантурі. Вимог для отримання таких стипендій багато. Серед них − хороший рівень знання мови, підтверджений сертифікатом, наявність рекомендаційних листів, мотиваційний лист, який пояснює, чому кандидат звертається до Фонду, а для аспірантів ще й план дослідницької роботи. Показово, що обов’язковою умовою при виділенні коштів є наявність активної політичної чи соціальної позиції студента.
Не можна лишати поза увагою можливості для молодих учених. Дослідники можуть продовжувати свою кар’єру в Німеччині − для них країна пропонує широкий вибір різноманітних програм і грантів. Найбільш відомими є пропозиціїФонду імені Олександра фон Гумбольта, Товариства імені Фраунгофера та Наукового товариства імені Макса Планка. Для того, аби стати учасником однієї з цих програм, потрібно заявити про себе як про нестандартного вченого, який досягнув визначних успіхів у навчанні та науковій кар’єрі.

Напишіть відгук