«

»

Nov 19

Каразінські радіофізики презентують отриману світову відзнаку

opening

Церемонія відкриття пам’ятної дошки IEEE на знак вшанування радіолокатора «Зеніт» відбудеться 21 листопада о 14:00 на факультеті радіофізики, біомедичної електроніки та комп’ютерних систем (РБЕКС), аудиторія: 3-9 (3 поверх, деканат) Харківського національного університету імені В. Н. Каразіна.
Впливова Міжнародна організація ІЕЕЕ (Institute of Electrical and Electronics Engineers) відзначила харківських радіофізиків за вагомий внесок у розвиток світової науки та техніки. А саме за створіння у 1938 році радіолокатора «Зеніт», який зміг точно визначати всі три координати літака у польоті, тоді як до цього системи могли визначити лише дві координати.
Таку нагороду присуджують лише науковим та інженерним досягненням, що визнані як світові або регіональні наукові віхи. Наприклад, у Польщі відзнаку ІЕЕЕ Milestone було присуджено за декодування першої версії німецької кодувальної машини «Енігма» у 1932 році.
«Для української мікрохвильової та радіолокаційної спільноти ця відзнака від ІЕЕЕ має надзвичайне значення: завдяки їй визначна праця Абрама Слуцкіна, Олександра Усикова та Семена Брауде, українських піонерів у розробці магнетронів та вивченні мікрохвиль, здобула міжнародне визнання».- говорить декан факультету РБЕКС Сергій Шульга – «До того ж, хочу додати, що Харків по праву можна назвати найрадіофізичнішим містом в Україні. Якщо подивитися на представників світової науки в цій сфері, то з України найбільше представників саме з Харкова». Варто зазначити, що з приблизно 200 існуючих IEEE Milestone відзнак тільки 6 пов’язано з радарами, а саме крім Зеніту серед них є: 2 у США, 2 у Японії та 1 у Німеччині.
Знакова дошка IEEE Milestone є першою відзнакою такого роду, яку IEEE присудило в Україні. Її передали Каразінському університету, тому що усі троє головних розробників радару навчалися та працювали свого часу саме у Харківському університеті.

Програма заходу:
14:00-14:15 – Вітальне слово від проректора з наукової роботи проф. Віктора Катрича та декана факультету Сергія Шульги.
14:15-14:30 – Вітання від голови Секції IEEE Україна Євгена Пічкальова та голови східноукраїнського осередку IEEE Катерини Архипової.
14:30-15:00 – Коротка доповідь від IEEE Fellow професора Олександра Носіча.
15:05-15:15 – Відкриття пам’ятної дошки IEEE Milestone.

Довідка. 14 жовтня 1938 року в Харкові було проведено перше успішне польове випробування двохантенного імпульсного радіолокатора «Зеніт», яке продемонструвало його здатність точно визначати всі три координати літака у польоті. Для систем, які існували на той час, це було неможливою задачею, бо вони могли визначити лише дві координати цілей. «Зеніт» подолав цей недолік завдяки вдалій комбінації двох основних нововведень: використання імпульсного методу і хвиль у діапазоні 60-65 см, тобто коротших за вживані в інших радарних установках того часу.
Інститут інженерів з електроніки та електротехніки (IEEE ) – міжнародна організація інженерів у галузі електротехніки, радіоелектроніки та радіоелектронної промисловості. Світовий лідер в галузі розроблення стандартів з електроніки та електротехніки. Штаб-квартира організації розташована в Піскатавей, Нью-Джерсі.

Прес-служба
Харківського національного університету імені В. Н. Каразіна

Напишіть відгук